79 pàgines
Edicions Documenta Balear
Les varietats locals o tradicionals són les plantes que han estat seleccionades per pagesos i pageses d’una manera molt acurada per a garantir les pròpies llavors i les collites per als anys següents. D’aquesta manera, s’ha creat un patrimoni genètic, agronòmic i cultural molt enriquidor i divers als camps de les Illes Balears. Desafortunament, en els últims anys s’ha anat substituint aquest grapat de llavors i coneixements per llavors més homogènies i productives, fruit de l’agroindústria creada a partir de la Revolució Verda i el neoliberalisme. En aquest llibre, hi trobareu conceptes i característiques de les varietats locals, l’agrobiodiversitat i l’erosió genètica, per a visualitzar-ne la necessitat urgent de recuperació i conservació. També s’hi expliciten les eines bàsiques per a conèixer i estudiar les varietats locals d’una manera molt senzilla. De la mà d’alguns estudiosos coneixerem l’opinió sobre la situació dels diferents cultius a les Balears. Hi destaca la recuperació dels coneixements locals lligats a les varietats locals, els quals també es troben en risc d’erosió, perquè estan a les mans de persones majors, sense relleu generacional. Des d’un vessant més pràctic, s’hi donen a conèixer alguns llocs on es pot trobar material vegetal, ja sigui mitjançant conservació in situ com ex situ. Finalment, s’hi exposa resumidament el marc jurídic perquè puguem fer-nos una idea de la importància que han adquirit les llavors.